Appelseizoen: appeltaart!
- jannekebroekkamp
- 20 sep
- 2 minuten om te lezen

Het appelseizoen is weer begonnen! Herfstiger wordt het niet dan je keuken te vullen met de geur van een vers appelbaksel in de oven. Einde zomer zijn er vaak appelplukdagen bij lokale boerderijen. Zo koop je voor een appel en een ei (he he) een tas vol met verse appels en help je de boer bij het plukken.
Appels die lekker zijn in een appeltaart zijn de stevige soorten zoals Elstar, Jonagold, Goudrenet.
Hoe fijn is het dat je met een lekkere taart ook nog eens vezels, vitamine C en anti-oxidanten zoals quercetine. Eet een (onbespoten) appel het liefst met schil, om al deze gezondheidsvoordelen binnen te krijgen.
Lees verder voor het recept voor een glutenvrije appelkruimeltaart, zonder geraffineerde suikers, mét herfstige geur in je keuken.
Recept appelkruimeltaart

Nodig:
(Glutenvrije) havermeel (200 gr)
Amandel- of kokosmeel (120 gr)
Bakpoeder (1 zakje)
Kaneel (1 el)
Roomboter of kokosolie (100 gr)
Snuf zout
Eieren (2)
Appels (6 kleine of 4 grote)
Evt: Rozijnen, noten
Evt: honing
Doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bedek de taartbodem met bakpapier en vet de randen in.
Meng in een grote kom, met de hand: het meel + bakpoeder, helft van kaneel, snuf zout, eieren en koude stukjes roomboter.
Houd ongeveer een kwart van het gemengde deeg apart voor de crumble. Vorm van de rest 1 grote bol.
Zet dit even weg in de koelkast en ga ondertussen aan de slag met de appels. Ik schil ze nooit (bij onbespoten appels), maar snijd ze alleen in blokjes.
Mocht je rozijnen willen toevoegen: paar minuten wellen in lauw water. Mocht je noten willen toevoegen: hak deze in grove stukken.
Meng de appelstukjes met de rest van kaneel en evt rozijnen, noten of honing.
Verdeel de deegbal over de bodem van de taartvorm door deze met je vingers aan te drukken. Maak een randje van een paar centimeter.
Verdeel nu de appels over de bodem. Verkruimel de rest van het deeg boven de taart.
Bak voor ongeveer 45 minuten. Houd goed in de gaten, tijd verschilt per oven.
Ik serveer hem met een ongezoete, lobbige dot (biologische) slagroom. Geniet!
Opmerkingen