Recept: glutenvrije rabarbercake
- jannekebroekkamp
- 12 mei
- 2 minuten om te lezen
Leuk, zo’n voorjaarsgroente, maar wat maak ik er mee? Rabarber is een heerlijke groente (geen fruit zoals veel mensen denken), maar heeft wel wat liefde nodig voordat je het kunt eten.
Rabarber van eigen bodem is 4 maanden beschikbaar; van april tm juli. Dus wacht niet te lang!
Bevat veel kalium, vitamine K en vezels.
Daarnaast bevat rabarber ook veel oxaalzuur. Dit is een anti-nutrient en betekent dat andere mineralen minder goed opgenomen kunnen worden bij het eten van deze groente. In dit geval is dat calcium en ijzer. Niet erg, maar eet geen dagelijkse, gigantische porties rabarber.
De bladeren bevatten veel oxaalzuur en kunnen giftig zijn, niet eten dus. Verder kun je de gehele stengel gebruiken, maar is het rode gedeelte het meest zoet.
3 ideeën om rabarber te verwerken:
Onderstaand recept voor een lekkere, glutenvrije rabarbercake met zomerfruit.
Frisse salade met gebakken rabarber (kleine stukken, 10 min in oven). Combineer met veldsla, stukjes sinaasappel, geitenkaas en een dressing van daslook en olijfolie.
Rabarbercompote met appel. Lekker bij je havermout ontbijt, pannenkoeken of als bijgerecht bij een BBQ.

Ingrediënten voor de rabarbercake (6p):
6 rode stengels rabarber
(Ontdooide diepvries) frambozen of aardbeien 200 gr
1 rijpe banaan
3 eieren
125 gr roomboter of kokosolie kamertemp
175 gr amandelmeel
100 gr havermeel
Bakpoeder
Snuf Zout
Ahorn of agave siroop
1 zakje bakpoeder
1 tl vanille extract
Amandelschaafsel
Kleine taartvorm (18 cm)
Hoe maak ik het?
Verwarm oven voor op 175 gr
Was en snijd de rabarber in kleine stukjes van ongeveer 2 cm. Gebruik vooral het rode gedeelte van de stengel. Was en snijd ook het fruit in grove stukken. Zorg dat dit goed uitgelekt is.
Mix de zachte boter met het zoetmiddel (ahorn of agave, hoeveelheid naar eigen voorkeur)
Prak de banaan en voeg dit toe, mix ook tot glad mengsel
Voeg de 3 eieren toe, mix nog even tot het een luchtig geheel is
Voeg nu het meel, zout, bakpoeder, vanille extract toe aan het beslag en meng dit goed door.
Vet de taartvorm goed in en giet de helft van beslag in de vorm.
Daarna een laag met het fruit en de rabarberstukken. Doe hier zoetmiddel overheen naar eigen smaak. Ik heb hiervoor 1 lepel agave siroop gebruikt.
Giet vervolgens andere helft van beslag in de vorm, zodat de fruitlaag volledig bedekt is. Top af met amandelschaafsel.
Bak in de oven voor 45 min.
Commentaires